Dan retkih bolesti 28.2.2017.

5.dan m1 hrabrisaU Novom Sadu je akcijom “Drvo pozitivnih misli” obeležen međunarodni Dan retkih bolesti (poslednji dan u februaru).

Nedelju dana uoči Dana retkih bolesti smo govorili o postojanju retkih bolesti, problemima sa kojima se oboleli suočavaju kao i potencijalnim rešenjima za ove problem.

Akciju je organizovala Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije - NORBS, koju su u Novom Sadu podržala udruženja građana Život i Hrabriša kao i studentske organizacije: Klub studenata specijalne edukacije i rehabilitacije, Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada - PSANS i Studentska asocijacija farmaceutskog fakulteta –EUPSA.

Najveću zahvalnost ipak dugujemo građanima koji su se odazvali i svojim porukama podrške olistali drvo pozitivnih misli te akcija kojom je obeležen dan retkih bolesti u Novom Sadu kao rezultat beleži 397 poruka! Od toga 320 je olistalo drvo u Merkatoru i 77 drvo na medicinskom fakultetu. Među porukama su dominantne želje za ozdravljenje, želje za inovativnim lekovima i poruke podrške, a naši najmlađi sugrađani su nas obradovali i lepim crtežima.

Neke od najlepših želja ostavljenih na drvo u Merkatoru:

  1. Niko ne treba da se boji, treba da pobedimo svoje strahove. Puno pozdrava želi vam vaša Lana Božić.
  2. Mališani, želim vam da ozdravite i izrastete u velike mangupe! Vas retke i posebne voli i podržava Jovana.
  3. Pravi heroji nisu na filmovima niti u knjigama već svuda oko nas! Želim da pobediš u ovoj borbi i verujem da si pravi heroj! Sanja D.
  4. Želimo vam hrabrosti i snage kako nikada ne bi skidali osmeh s lica. Montessori dečja kuća “Upijajući um”
  5. Baš zato što su retki, zaslužuju posebnu pažnju i negu u ovom društvu. Iz dubine duše pružam punu podršku u borbi njihovih porodica za više pažnje i brige od strane društva.

Akcijom je skrenuta pažna na probleme sa kojima se suočavaju oboleli, kao i na to da im je potrebna podrška svih nas. Veliko hvala svima koji su svojim porukama pomogli da ovu akciju uspešno izvedemo i da se čuje glas obolelih od retkih bolesti.

Neke od najlepših želja ostavljenih na drvo na Medicinskom fakultetu:

  1. U slučaju da ti niko nije rekao danas: ti si voljen, ti si poseban, ti si potreban, postojiš sa razlogom, jači si nego što misliš, proći ćeš kroz ovo, drago mi je da si tu, da postojiš, ne odustaj!
  2. Mali i veliki borci, nikada niste sami, čak iako vam se tako nekad čini.
  3. Ne nose svi heroji plašt! Vi ste heroji!