Ko vam čuva strah? Upoznajte Hrabriše: Radeta, Radojku, Čejsa i Zdravka

Rade ima šest godina. Prvi zadatak i ogromna odgovornost koju je hrabro poneo, je da čuva Anin strah pri polasku u vrtić. Šetao je sa njom, hrabrio je, čekao strpljivo u pridžepku ruksaka da prođu ta četiri vrtićka sata i da njegova drugarica Ana krene kući, usput mu prepričavajući dogodovštine.

Foto 1

Foto 1Išao je i Rade na rođendane, tada su mu stavljali leptir mašnu

Od 2016. pa do 2022. godine, išao je na nekoliko ekskurzija, čuvao noćne strahove (i dozere lekova). Pravio je Ani društvo na letovanjima i zimovanjima ali hrabro je sa njom i dalje išao u bolnice, na redovne kontrole ali i na duže hospitalizacije, stiskao ruku i bio stiskan da strah i bol brže prođu. Ako Ani vade krv, vade i Radetu, ako Ani stavljaju flaster – isto se sprema i Radetu.

Foto 2

Foto 2 Ako Ani vade krv, vade i Radetu, ako Ani stavljaju flaster – isto se sprema i Radetu

Hrabro je pristao da bude prvi pacijent Ani kada je poželela da bude hirurg. Šavovi drže još uvek! Rade je sa Anom krenuo u školu, pažljivo sakriven u kutiji za užinu.

Foto 3

Foto 3 Rade je sa Anom krenuo u školu, pažljivo sakriven u kutiji za užinu.

Poznajete Čejsa?

Čejs ima šest godina, Radetov je vršnjak. Voli da spava uz Anin jastuk. Ako se Ana probudi tokom noći, budi se i Čejs! Često ne svojom voljom, već podignut za šapu i okrenut naopačke ide gde ga Ana nosi.

Foto 4

Foto 4 Čejs

Čejs ne voli bolnice, ali prihvati ponekad da ide sa nama, ako obećamo da će gledati Patrolne šape. Čejs je razlog zašto Ana želi da bude policajaka kad poraste.

Foto 5

Foto 5 Rade i Čejs uz Anu u bolnici, gledaju “Patrolne šape”

Foto 6

Foto 6 Ako onjušite mesto uboda, bol brže prođe

Upoznajte Radojku!

Radojka ima 1.5 godinu. Ona je Radetova mlađa sestrica. Njen zadatak je bio da učestvuje u kreatorskim i dizajnerskim idejama i pristala je da joj Ana bira haljine, jakne, torbe. Uživala je Radojka na putovanjima i kao i Rade, bodrila Anu, čuvala strah u dugim bolničkim noćima i radovala se otpustima iz bolnice.

Foto 7

Foto 7 Hrabra družina na Kopaoniku

Foto 8

Foto 8 Radost na otpustu 

Da li ste nekad upoznali nekog Zdravka?  

Zdravko, od milja Zdraviša, je novi član ekipe! Zdravkov zadatak će izgleda biti da prihvati sve selfie filtere koje Ana želi da isproba. Verujem da će biti raspoložen i za putovanja, spremamo mu iznenađenje već u decembru! 

Foto 9

Foto 9 Selfie

Ko sa vama ide u bolnicu i ko vam čuva strah?

Foto 10

Foto 10 Ko vama čuva strah?

Photo credits: Iz privatne arhive/Ivana Badnjarevic